Op deze manier moet je laminaat leggen.

Op deze manier moet je laminaat leggen.

De eerste plank

Je zet altijd de eerste plank in de hoek. Meestal legt u de planken met de groefzijde tegen de muur, zodat u de volgende rij planken op de meskant kunt klikken. Om kleurverschillen te vermijden, raden wij aan om verschillende pakketten laminaat te gebruiken.

Laminaat snijden


Als je het einde van de eerste baan bereikt, moet je de planken inkorten. Dit kan op verschillende manieren. Een laminaatsnijder is het meest geschikt en geeft ook een heel mooi resultaat. De toplaag blijft intact en is stofvrij, wat niet het geval is bij een afkortzaag of decoupeerzaag. Wilt u echter in bochten of hoeken snijden? Dan is een decoupeerzaag het meest geschikt. Tip: als u met een decoupeerzaag zaagt, draait u de plank om om de toplaag niet te beschadigen. Daarnaast is een handzaag met verstekzaag erg handig bij het werken met een verstekbak.

Laminaatlegtechniek


Gebruik het deel van het laminaat dat je van de plank dat je net hebt ingekort, hebt overgebleven. Deze leg je tegen de eerste plank op de eerste rij. Wij raden aan om een nieuwe plank in te korten als het deel dat u wilt gebruiken kleiner is dan 30 cm. Als u kliklaminaat gebruikt kunt u het beste percussiehout gebruiken om de planken aan elkaar te spannen

Moeilijke hoeken en buizen


Vroeg of laat komt u waarschijnlijk een deurpost of pijp tegen. Om goed af te bakenen welk onderdeel u van uw plank moet verwijderen, kunt u het beste een contoursjabloon gebruiken. Hoeken kunnen eenvoudig worden gemarkeerd met behulp van een draaibare haak en verstekbak of winkelhaak.

De laatste laminaatstrook

Het laatste spoor dat je legt zal waarschijnlijk korter zijn dan de breedte van de plank. Om precies te bepalen hoe u deze ruimte vult, gebruikt u de volgende techniek, idealiter met een laminaatinzet. Plaats de te zagen plank precies op de laatste plaat die u hebt gelegd. Leg hier nu een tweede plank op en schuif de bovenste plank tegen de muur (met afstandhouder). Teken de rand af en zaag de plank door het midden. Doe dit met alle planken in de laatste baan en gebruik eventueel een hamer / slaghout / breekijzer om de planken aan elkaar te spannen.

Katelijne van Leur

Hi, ik ben Katelijne en styling en interieur is echt mijn passie. Hier kan je de leukste en laatste trends vinden om extra van jouw woning te genieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *