3 tips om te besparen op de woonlasten

3 tips om te besparen op de woonlasten

De prijs die wij in Nederland betalen om te wonen, is hoog. Bij de meeste huishoudens is het zelfs de hoogste kostenpost. Met behulp van de 3 tips in dit artikel, kunt u bepalen of u geld kunt besparen op uw woonlasten. Op het eind vindt u nog een bonus tip.

Tip 1: Bewustwording

De eerste stap is vaststellen waar u precies geld aan uitgeeft en hoeveel dat is. Het handigst is om met behulp van de bankafschrijvingen een lijst op te stellen van alle maandelijks terugkerende kosten. Deze lijst bestaat onder andere uit:

  • huur of (netto) hypotheek
  • verzekeringen (woon- en opstalverzekering)
  • energie, water
  • enzovoorts

Voeg per onderdeel ook toe wanneer het contract opgezegd kan worden.
U heeft nu een duidelijk overzicht van uw maandelijkse woonlasten. Met deze lijst kunt u aan de slag gaan.

Tip 2: Shoppen

Als de einddatum van een contract in beeld komt, is het tijd om te gaan shoppen.

Huur

Als u van mening bent dat de huur onredelijk verhoogd is of dat er sprake is van achterstallig onderhoud, dan kunt u via huurcommissie.nl hulp aanvragen.

Hypotheek

Aan het eind van de rentevastperiode, kunt u normaal gesproken gratis van hypotheekaanbieder wisselen. Een lagere rente scheelt veel op de woonlasten.

Verzekeringen

We zijn in Nederland erg trouw aan onze leveranciers. Nobel, maar vaak ook kostbaar.
Kijk voor de vervaldatum van uw verzekering is op woonverzekering via overstappen.nl of inboedelverzekering bij overstappen.nl want de kans is groot dat u daar flink op kunt besparen.

Tip 3: energiekosten

De vaste kosten voor energie vallen bij andere aanbieders vaak lager uit. Overstappen op een andere energieleverancier levert daarom vaak een mooie besparing op. Om daar inzicht in te krijgen, kunt u kijken op Energie op overstappen.nl.

Isolatie

Een andere manier om op energie te besparen is uw woning beter isoleren. U gaat dan besparen op energie, uw woning wordt meer waard en het woongenot neemt toe. Bovendien is het mogelijk dat u in aanmerking komt voor subsidie. Kijk op de website van de vereniging eigenhuis voor meer informatie over dit onderwerp.

Verduurzamen

Investeringen in zonnepanelen en warmtepompen worden ook vaak gesubsidieerd. Bovendien zijn deze investeringen vaak te financieren met een verduurzaamheid hypotheek. Deze kent speciale voorwaarden en is meestal goedkoper dan een gewone hypotheek.

Bonus tip: koud douchen

Volgens het Nibud is de gemiddelde douchetijd 9 minuten. Door slechts vijf minuten te douchen bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 16.000 liter warm water en 90 m3 gas. Samen is dat zo’n € 80,- per jaar volgens de norm van 2020.
Maar kun je nagaan wat er gebeurt als je koud gaat douchen! Ten eerste kost het helemaal geen gas of stroom om het water te verwarmen. En ten tweede gaat niemand 5 minuten onder een koude douche staan. Bovendien is het enorm goed voor de gezondheid en daar bespaart u ook mee.
Brrr, misschien moeten we het niet overdrijven.

Katelijne van Leur

Hi, ik ben Katelijne en styling en interieur is echt mijn passie. Hier kan je de leukste en laatste trends vinden om extra van jouw woning te genieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *