De eigenschappen van de 4 meest bekende staaltypes

De eigenschappen van de 4 meest bekende staaltypes

Er is veel gebeurd sinds de bronstijd. Er zijn duizenden verschillende soorten en kwaliteiten metaal, elk is ontwikkeld voor zeer specifieke toepassingen. Dagelijks kom je regelmatig in aanraking met tientallen soorten metalen. Dit blog verteld je meer over populaire staalsoorten zodat jij een duidelijke keuze kan maken voor je project.

Staal

Dit is zonder twijfel het meest voorkomende metaal in de moderne wereld.

Staal is per definitieijzer vermengd met koolstof. Deze verhouding is meestal rond de 99% ijzer en 1% koolstof, de verhouding tussen deze 2 substanties kan verschillen.

In 2017 werd er wereldwijd meer dan 1,8 miljard ton staal geproduceerd (waarvan de helft in China). Een gemiddelde Afrikaanse olifant weegt ongeveer 5 ton. Als je olifanten op elkaar zou stapelen en een brug naar de maan zou maken (eigenlijk niet mogelijk), zou het nog steeds niet zo zwaar zijn als het gewicht van al het geproduceerde staal dit jaar.

Koolstofstaal

Koolsstofstaal wordt ook wel basisstaal genoemd. De drie algemene categorieën zijn laag, gemiddeld en hoog koolstofstaal. Hoe hoger de hoeveelheid koolstofstaal, hoe sterker het materiaal. Minder koolstof betekent goedkoper, zachter en gemakkelijker te produceren.

Koolstofstaal wordt meestal aangetroffen als constructief bouwmateriaal in eenvoudige mechanische componenten en verschillende gereedschappen.

Gelegeerd staal

Gelegerd staal kun je zien als genetisch gemodificeerd staal. Gelegeerd staal wordt gemaakt door andere elementen in de mix toe te voegen. Dit verandert de eigenschappen en maakt het metaal in wezen aanpasbaar. Gelegerd staat is een veelvoorkomende metaalsoort omdat het over het algemeen erg goedkoop is om te maken.

Gebruikelijke legeringselementen voor staal zijn mangaan, vanadium, chroom, nikkel en wolfraam. Elk van deze elementen wijzigt de eigenschappen van het metaal op verschillende manieren.

Het legeren van staal kan veel uiteenlopende toepassingen hebben. Het kan bijvoorbeeld extra sterkte geven aan hoogwaardige tandwielen, meer corrosie- en slijtvastheid aan medische implantaten en de hoeveelheid druk, die pijpleidingen aankunnen, verhogen. Het wordt algemeen beschouwd als het werkpaard van de metaalwereld.

Cortenstaal

COR-TEN-STAAL, een bekend staalsoort met een apart design. De staalsoort beschikt over beschermende laag waardoor het tegen de meest extreme weersomstandigheden bestand is. Door de beschermende laag komt het type staal met een roestige look, ideaal om een industriële look te creëren.

Katelijne van Leur

Hi, ik ben Katelijne en styling en interieur is echt mijn passie. Hier kan je de leukste en laatste trends vinden om extra van jouw woning te genieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *